Greening Daubeney Primary School

Impact data and claims within this report are provided by the project creator and have not been independently verified by Spacehive.

Greening Daubeney Primary School

Greening Daubeney Primary School

Daubeney Primary School PCTA By Daubeney Primary School PCTA

Transforming an underused part of the playground into an outdoor classroom & natural play space, enabling children to connect with nature and inspiring them to become future environmental custodians.

Hackney Fundraising stage

0
backers
£0
pledged of £5,225
37
days left

Pledges will only be charged if the project hits its funding goal of £5,225 by 31 Jul 2019

We want to create an outdoor classroom in our children's school playground. Daubeney is an inner city school in a deprived part of Hackney. Many children come from homes without gardens, and teachers don't have an easily accessible outdoor resource to provide children with access to nature, and space to learn and grow outdoors. The PCTA and School Sustainability Lead have been working with local collaborative design practice Co-DB as well as teachers, pupils and parents, to co-develop a plan for a currently underused part of the playground, to create a natural space for sanctuary, creativity and exploration. We will create distinct learning zones so the new garden can hold multiple groups at any one time and can be used both for whole-class teaching as well as a sanctuary space for small groups or individual pupils needing respite from the busy classroom environment. The new garden will bring together the school community and will be open to the wider community when possible.

What we'll deliver:

  • Creation of natural seating
  • provision of outdoor classroom resources and storage
  • Provision of shade and shelter
  • Provision of an aquatic habitat for learning
  • Planting to provide tranquility and improve mental wellbeing

Why it's a great idea:

There is increasing evidence that people with the least access to nature have the worst levels of physical health and mental wellbeing. If we want our children to be the caring environmentally-conscious leaders of the future, we need to foster their connection with nature. We have been working in a phased way with teachers, children, parents and local environmental organisations to ensure collective involvement in the design and development of the plans. Many of the parents are involved in a local community gardening initiative, and will be contributing their skills and time to make the garden a reality. Community involvement in the school project will help to further strengthen the links between parents, pupils and the wider community, and exposing children and staff to nature in the safe, familiar environment of the school playground will develop confidence for them to go on to explore the currently under-used natural environments in the local neighbourhood.

Steps to get it done:

  • Parent engagement workshop, June 2019
  • Agreeing the final design, July 2019
  • Souring the materials and plants, August 2019
  • Community build day, September 2019
  • Community planting day, September 2019
  • Opening the new playground, September 2019

Location Hackney

About the space

Daubeney Primary School is located in Kings Park Ward in Hackney, East London. The ward ranks 4th out of 21 wards in Hackney in terms of deprivation. It is within the 5% most deprived wards in London and the 5% most deprived wards in England. Over 30% of pupils are eligible for the Pupil Premium.

Council

London Borough of Hackney

Post a Comment

How will the money be spent?Total £5,225

Central garden including seating, pond and resource station - £1,800 (34%)
Delivery including coordination of community build and planting days - £1,000 (19%)
Groundwork and planting - £1,000 (19%)
VAT - £828 (16%)
Project management and administration (@9%) - £342 (7%)
Other - £255 (5%)

Costs Breakdown

This shows how money raised for the project will be spent. These costs have been confirmed by the project's Delivery Manager and verified.

34%
Central garden including seating, pond and resource station
£1,800
19%
Delivery including coordination of community build and planting days
£1,000
19%
Groundwork and planting
£1,000
16%
VAT
£828
7%
Project management and administration (@9%)
£342
5%
Other
£255
  • Spacehive fees
    £170
  • Transaction Fees
    £51
  • VAT
    £34

Overfunding

This project is enabled for overfunding. If the project hits its funding goal before the end of the campaign period, any extra funds raised will be spent (in order of priority) on: 1) Awning including additional seating, outdoor storage and outdoor teaching board (£1400) 2) Amphitheatre including additional outdoor storage units that double as stage-set backdrops (£1000) 3) Gardeners Yard including covered work area, additional seating and outdoor tool board / resource station (£2000) 4) Delivery and project management costs of additional items above (£2486)

Total £5,225

Our Wish List

We're currently looking for people to offer skills and stuff to develop our project! Check out the list of what we need below and then use the 'Offer Something' button to the right to get involved.

Want to help?

Do you have stuff or skills to contribute to this project? Use this tool to offer something to the project creator.

Offer something