Green wall for St Cuthbert's playground

Impact data and claims within this report are provided by the project creator and have not been independently verified by Spacehive.

Green wall for St Cuthbert's playground

Green wall for St Cuthbert's playground

St Cuthbert with St Matthias CofE Primary School By St Cuthbert with St Matthias CofE Primary School

Transform a bare metal fence surrounding the infant playground into a luscious green screen improving air quality, reducing noise pollution and enabling the children to connect with nature.

Kensington and Chelsea Idea stage

This project is preparing for fundraising. Click Like to show your support, or Follow for updates on this project's journey.

The plan is to convert the fence which surrounds the infant playground into a multi-functional and diverse green screen. The infant playground is situated adjacent to Warwick Road which is consistently busy and congested, only a few feet away. The space is used by 200+ young children and staff. It is also used as a Children Centre for local families in the evenings, and is open to the public hosting a Farmers Market on the weekend. It is a well used and cherished space, but is a hazard to the health of those who use it, especially the young children. We aim to intall a wall of vegetation between the road and playground to improve the air quality safegaurding people's health. It will cut off the playground from the surrounding inner city setting, reducing noise levels from the road and providing a lush green backdrop to activities.

What we'll deliver:

  • Cleaner air within the playground
  • Provision of a natural habitat and opportunity for learning
  • Reduction of of noise pollution providing a more tranquil space

Why it's a great idea:

It is widely known that prolonged exposure to bad air quality has serious impacts on people's health, especially for vulnerable groups like children.There are immidiate and substantial effects on health outcomes following a reduced exposure to air pollutants. It is therefore imperative we put measures in place to improve the air quality as a matter of urgency. The screen will also improve the feel of the playground. It will provide a more natural setting and reduce the noise of the busy road creating a more tranquil peaceful place to spend time. It will be used as an opportunity to teach the children about the dangers of bad air quality and the eco-system services provided by the green screen. Green infrastructure is a cost-effective way to reduce the impact of the congested road on the children and community groups using the playground, providing numerous simultaneous benefits.

Steps to get it done:

  • Preparing the site- The school will arrange for the site to be cleared in preparation for installation
  • Beds installed- The contractor will arrange for the beds to be installed
  • Ivy planted
  • Irrigation system installed
  • Snagging
  • Monitoring
  • Launch

Location Kensington and Chelsea

About the space

St Cuthberts School

Council

Royal Borough of Kensington and Chelsea

Post a Comment

How will the money be spent?Total £16,461

Raised beds, irrigation system other flowering and climbing plants - £9,270 (56%)
Ivy frames with rained plants - £5,605 (34%)
Other - £1,586 (10%)

Costs Breakdown

This shows how money raised for the project will be spent. Before entering fundraising these costs will be confirmed by the project's Delivery Manager and verified by the verifier.

56%
Raised beds, irrigation system other flowering and climbing plants
£9,270
34%
Ivy frames with rained plants
£5,605
10%
Other Read More
£1,586
  • Spacehive fees
    £744
  • Transaction Fees
    £694
  • VAT
    £149

Total £16,461

Our Wish List

We're currently looking for people to offer skills and stuff to develop our project! Check out the list of what we need below and then use the 'Offer Something' button to the right to get involved.

Want to help?

Do you have stuff or skills to contribute to this project? Use this tool to offer something to the project creator.

Offer something